Habeco.si Habeco.hr PromotionalGifts.eu Habeco.co.at Habeco.co.at Habeco.ch PromotionalGifts.eu

Umjesto plastične – vrećice od ekološki prihvatljivih materijala

Umjesto plastične – vrećice od ekološki prihvatljivih materijala

S gotovo sigurnošću možemo reći da svi koristimo plastične vrećice. Od prodavača povrća do trgovine s jedinstvenim dizajnerskim proizvodima. Plastične vrećice vrlo su popularne jer su jeftine, izdržljive, lagane, funkcionalne, kao i higijenski ispravne za prijevoz hrane i druge robe. Iako smo plastične vrećice smatrali nekom vrstom moderne pogodnosti bez koje se čini da ne možemo, one su nažalost vrlo odgovorne za zagađivanje našeg lijepog planeta. Stoga će besplatne plastične vrećice biti zabranjene u trgovinama u Sloveniji od početka 2019. godine. Budimo primjer i zamijenimo plastičnu vrećicu onom od ekološki prihvatljivih materijala.

Odluka koju je vlada donijela prije nekog vremena dio je dopune Uredbe o upravljanju ambalažom. Europska direktiva zahtijeva da do 2019. smanjimo godišnju potrošnju lakih plastičnih vrećica za manje od 90 vrećica po osobi, a do kraja 2025. za manje od 40 lakih plastičnih vrećica po osobi. Ako smatrate da je mjera prilično drastična, dopustite nam da vam kažemo drugačije – sa statistikom. Jeste li znali da u Sloveniji trošimo između 300 i 600 milijuna plastičnih vrećica godišnje, od čega 89% samo jednom? To znači da svaki prosječni Slovenac godišnje potroši 150 do 300 plastičnih vrećica. Što mislite koliko ih recikliramo? Ništa više od samo oko 4%. Nažalost, jednoj plastičnoj vrećici bačenoj u prirodu treba 400 do 1000 godina da se razgradi
 

Popularnost plastike - materijala sadašnjosti i budućnosti

Danas se većina vrsta plastike dobiva rafiniranjem sirove nafte, a prvi plastični materijal 1839. otkrio je Charles Goodyear kemijskom modifikacijom prirodnih polimera i razvio postupak vulkanizacije. Tehnologija proizvodnje plastike doživjela je najbrži napredak s progresom kemijske tehnologije nakon Prvog svjetskog rata. Pravu je senzaciju, međutim, izazvala tvrtka Du Pont Corporation u 1930-ima izumom poliamida, poznatijeg kao najlon. A kako drugačije nazivamo ženske čarape? Najlonke i to ime i danas je sinonim za ženske čarape. Tijekom Drugog svjetskog rata proizvodnja najlona bila je usmjerena na izradu ogromnog broja padobrana za vojnike. Međutim, niski proizvodni troškovi i mogućnost preciznog prilagođavanja svojstava materijala namjeni učinili su plastiku danas neizostavnim dijelom svakodnevnog života. 
 

Kako plastične vrećice utječu na naš okoliš?

Nakon što smo ih koristili samo jednom, lagane plastične vrećice bacamo u smeću, a zatim na odlagalište otpada. Svake godine sve više plastičnih vrećica završi u prirodi i zato na društvenim mrežama i u medijima vidimo sve više videozapisa i fotografija gomila plastičnih vrećica i druge plastike u našim rijekama, morima, parkovima, plažama i ulicama. A ako počnu gorjeti, zrak pune otrovnim isparenjima koji štete i ljudima i životinjama.
 
Onesnaževanje s PVC
 
Statistički podaci o smrtnim slučajevima posljednjih su zastrašujući. Nedavno se procjenjuje da oko 100 000 životinja, poput dupina, kornjača, kitova i pingvina, svake godine umre zbog plastičnih vrećica. Mnoge životinje zamjenjuju plastične vrećice za hranu i jedu ih. I što je još gore, unesena plastična vrećica ostaje neoštećena nakon što životinja umre i njeno tijelo se raspadne. Tako ostaje u okolišu u kojem je sljedeća žrtva može uhvatiti i progutati. Prema procjenama s početka ove godine, oko 300 milijuna plastičnih vrećica završi samo u Atlantskom oceanu. 
 

Kako plastika utječe na ljudsko zdravlje?

Plastika je materijal koji traje gotovo zauvijek. Budući da nije razgradiva, lomi se samo na sve manje dijelove. Odbačeni plastični materijali mogu ostati u okolišu i do 2000 godina ili više. Otrovne kemikalije od plastike nalaze se u krvi i tkivima gotovo svih nas. A izloženost tim kemikalijama povezana je s rakom, urođenim oštećenjima, oštećenjima imunološkog sustava, endokrinim poremećajima i drugim bolestima.

Plastika je također u našoj podzemnoj vodi: širom svijeta postoje tisuće odlagališta otpada. Ispod svakog od njih zakopane su otrovne kemikalije iz plastike koje se ulijevaju u podzemne vode, a te se slijevaju u naša jezera i rijeke.

Plastika privlači druga onečišćenja: kemikalije u plastici koje im daju snagu ili fleksibilnost masni su toksini koji se ne miješaju s vodom i lijepe se na predmete na bazi nafte, poput plastičnih ostataka. Otrovne kemikalije koje dolaze iz plastike mogu se nakupiti na drugim plastičnim materijalima. Ovo je ozbiljan problem zbog sve veće količine plastičnog otpada koji se nakuplja u svjetskim oceanima.

Plastika prijeti divljim životinjama i pristaje u našem prehrambenom lancu: divljač se zapliće u plastiku, jede je ili skuplja za hranu i njome hrani svoje mlade. Čak i plankton, najmanja bića u našim oceanima, jedu mikroplastiku i apsorbiraju njegove opasne kemikalije. Sitni, isječeni komadići plastike zalijepe se za alge, koje su neophodne za održavanje većeg morskog života, jer se mnoge životinje njima hrane. Dakle, plastika dolazi i na naše tanjure. Jeste li znali da u našim oceanima plastični ostaci prevladavaju nad planktonom u omjeru 36 prema 1?

Plastika nas košta milijarde: zbog plastike u rijekama i morima sve trpi i u ekonomskom smislu: turizam, rekreacija, posao, ljudsko zdravlje, životinje, ribe i ptice. Financijska šteta koja se neprestano nanosi izuzetno je velika. Prema podacima programa Ujedinjenih naroda za okoliš, plastični otpad nanosi financijsku štetu od 13 milijardi dolara, a taj broj neprestano raste.

 

Što možemo učiniti sami? Zamijenimo plastične vrećice ekološki prihvatljivijim materijalima!

Zadatak tvrtki i čelnika zemalja svijeta je pripremiti takve postupke, zakone i pravila da ćemo reciklirati što više i proizvoditi što manje nove plastike. To uključuje i lagane plastične vrećice za kupnju, koje su ozbiljan problem širom svijeta. Evo nekoliko smjernica o tome što sami možemo učiniti:

  • Educirajmo se o tome kako plastične vrećice utječu na naš svijet i podučimo o tome svoje prijatelje, obitelj, susjede i djecu.
  • Ako kod kuće imamo plastične vrećice, ponovno ih koristimo. Plastične vrećice je teško reciklirati, pa je pametno što više ih koristiti za kupovinu ili kod kuće, naravno. Na primjer, mogu biti izvrsno rješenje za manje kante za smeće.
  • Na kraju tjedna prebrojite sve plastične vrećice koje ste tijekom tjedna unijeli u svoj dom. Kad zapravo vidimo broj vrećica koje svaki tjedan donosimo kući, ta nas činjenica može motivirati da prije krenemo u akciju.

MOIRA - Torba za kupovinu

Vrijeme je za pozitivne promjene

Očito je, međutim, veliki i najvažniji korak korištenje vlastite vrećice iz ekološki prihvatljivih materijala umjesto plastičnih vrećica. U našoj ponudi možete birati između širokog izbora vrećica izrađenih od tkanine, papira i jute – materijala koji se u prirodi raspadaju.

I ne zaboravite da je vrećica za kupnju proizvod koji svakodnevno koristimo. To, pak, znači da je to vrlo koristan i zahvalan promotivni dar koji uveliko podiže profil vašeg poslovanja. Ovu činjenicu dodatno naglašava prilično veliko područje za otisak vašeg logotipa i reklamne poruke. S time vrećica za kupovinu lako postaje putujući poster. Ukratko, promotivni materijal, gdje za vrlo malo novca dobivamo puno.

U nekoliko riječi, vrećica ili torba za kupovinu takav alat je za promociju, kojih nema puno. Možete koristiti već izrađene vrećice koje možemo ispisati ili izvesti. Za zahtjevnije kupce imamo na raspolaganju

koje savršeno izrađujemo prema vašim željama.

Torbe za kupovinu

Činjenica da smo uzeli u obzir i ekološki aspekt koji višekratna torba ima kao EKO dar znači dobitnu kombinaciju, kojom ćemo postići vrlo pozitivan dojam na naše kupce ili poslovne partnere. I na kraju, ali ne najmanje važno, cijena koja je među najnižima u usporedivim grupama proizvoda također govori u prilog torbama za kupnju kao savršenom promotivnom daru. Ukratko, ako razmišljate o tome što pokloniti kao promotivni poklon, naš je savjet - vrećicu ili torbu za kupovinu.

Na stranici proizvoda možete vrlo jednostavno zatražiti ponudu za tisak, vez ili veću količinu. Ako imate problema, nazovite nas i rado ćemo vam pomoći oko narudžbe u najkraćem mogućem roku, a za vas ćemo natisnuti i vrećice ili torbe s vašim logotipom i posebnom porukom.

Želite imati vrećicu za kupnju koja će odražavati vašu osobnost.Provjerite između ovih unaprijed izrađenih i tiskanih vrećica za kupovinu. Međutim, ako želite svoju jedinstvenu vrećicu ili torbu, možete je stvoriti u aplikaciji Uradi sam.

I ne zaboravite; Poslovni i promotivni pokloni pomažu u prodaji.

Roly
MOB
Anda
Anvil
ATLANTIS
Gildan
Iqoniq
Kariban
Premier
Proact
Sol’s
XD Design
Xindao